shutterstock_499752943_kleiner.jpg
shutterstock_788876680_kleiner.jpg
shutterstock_62805513...
shutterstock_424093882_kleiner.jpg
shutterstock_149156615_kleiner.jpg
grey-apulia-italyantonia-lombardi.jpg

Kruiden vs Specerijen

shutterstock_65961425...

Kruiden en specerijen zorgen ervoor dat jij als foodprofessional
de mooiste smaken aan producten en gerechten mee kunt geven.
Bij Verstegen kiezen we daarbij alleen voor de beste kwaliteit.
Onze kruiden en specerijen komen direct van de oorsprong, daar waar de klimatologische omstandigheden en de bodem optimaal zijn.
Maar wat is nou het verschil tussen kruiden en specerijen? En wanneer kun je nu wat het beste inzetten? We nemen je graag even mee.

Het verschil
tussen kruiden
en specerijen

shutterstock_19759156...
grey-apulia-italyanto...
paella-with-mussels.jpg

Kruiden en specerijen worden vaak samen in één adem genoemd als het gaat om het op smaak brengen van gerechten. Toch verschillen ze van elkaar. Het belangrijkste verschil is dat kruiden vaak (delen van) groene, zachte planten zijn, die vooral uit landen uit het Middellandse Zeegebied komen. Specerijen zijn de hardere delen van planten en bomen, zoals wortels, zaden, stengels en schors. Deze planten en bomen zijn vooral te vinden in landen met een tropisch of subtropisch klimaat.

Het gebruik
van kruiden

Om kruiden zo goed mogelijk hun smaak te laten afgeven, moet je rekening houden met het moment van toevoegen aan een gerecht. En dat is weer afhankelijk van het type kruid. Kruiden met harde blaadjes zoals tijm, laurier, salie en rozemarijn hebben tijd en warmte nodig om hun smaak af te geven. Maar kruiden met zachte blaadjes, zoals peterselie, bieslook, koriander, dragon, dille en basilicum, geven weer snel hun smaak af.

Het gebruik
van specerijen

Het gebruik van specerijen is afhankelijk van het type specerij dat je in een gerecht gebruikt. De beste smaak van hele specerijen wordt verkregen door de specerijen kort voor gebruik te malen of te kneuzen. Ook worden hele specerijen soms in olie gebakken. Dit kan zijn aan het begin van een recept, vóór het toevoegen van de andere ingrediënten of alleen om de olie smaak te geven. En sommige specerijen, zoals saffraan, worden voor het gebruik eerst in een warme vloeistof geweekt. Hierdoor komen het beste de smaak en aroma vrij.

Het maalproces

vcr_illu_laurierblad_gedroogd_fc_hr_vrij_bew_1.png

Bij Verstegen malen we zelf de kruiden en specerijen in onze fabriek. Dit doen we onder gecontroleerde temperatuur (gekoeld) om te voorkomen dat de etherische oliën vervliegen. Deze stoffen zijn heel belangrijk voor de smaak en willen we daarom graag in ons product houden.

vcr_illu_kruidnagel_fc_hr_vrij_blur.png (copy)
vcr_illu_peterselie_fc_hr_vrij_blur.png
vcr_illu_peterselie_fc_hr_vrij_bew_1.png
vcr_illu_rozemarijn_fc_hr_vrij_blur.png
vcr_illu_rozemarijn_fc_hr_vrij_blur.png (copy)
vcr_illu_laurierblad_gedroogd_fc_hr_vrij_blur.png
vcr_illu_basilicum_fc_hr_vrij_bew_1.png
vcr_illu_basilicum_fc_hr_vrij_blur.png
vcr_illu_oregano_fc_hr_vrij_blur.png
vcr_illu_zwarte_peperkorrel_fc_hr_vrij_blur.png
vcr_illu_witte_peperkorrels_fc_hr_vrij_bew_2.png
vcr_illu_koriander_fc_hr_vrij_blur.png
vcr_illu_gember_fc_hr_vrij_blur.png
vcr_illu_gember_fc_hr_vrij_bew_1.png
vcr_illu_kruidnagel_fc_hr_vrij_blur.png
vcr_illu_kruidnagel_fc_hr_vrij_bew_1.png
vcr_illu_witte_peperkorrels_fc_hr_vrij_blur.png

Picolier Verstegen:

"Het malen is een expertise die

Verstegen niet graag uit handen geeft. Door die volledig in eigen beheer te houden, kunnen we een constant hoge kwaliteit garanderen."

Vis Inspiratie magazine
editie 1
verstegen_logo_fc.png (copy1)