part-of-the-2018-besseggen-hike-hosted-by-the-norwegian-company-rings-inc-just-kidding-thats-my-friends-last-name-whom-brought-us-on-the-trip.jpg

Klimaattransitie, daar wordt veel over gesproken. En nee, dat gaat niet over het feit dat de lente dit jaar soms wel herfst lijkt. Het gaat over dat we met z’n allen hard moeten werken aan het voorkomen dat de opwarming van de aarde doorzet. Die opwarming heeft veel invloed op ons bestaan. Immers het stijgen van de zeespiegel, door smeltende gletsjers, en het opwarmen van het zeewater, waardoor de natuurlijke balans verdwijnt, maakt dat straks niet alles meer vanzelfsprekend is. Dat wellicht de vis die we willen vangen er niet meer is of dat Hollandse appels een delicatesse worden.

Verstegen en haar duurzame ambities

column

Verstegen doet er alles aan om een eventuele negatieve invloed op het klimaat om te zetten naar een positieve invloed. We kopen uiteraard groene elektriciteit, we hebben 876 zonnepanelen op de daken liggen en we hebben een waterzuiveringsinstallatie. We gaan nog wat stapjes verder. Zo heeft ons kantoor energielabel A gehaald en vangen we regenwater op voor gebruik in de toiletten. We hebben 8 laadpalen en onze vrachtwagens hebben Euro 6 motoren. We doen aan afvalscheiding en proberen gasloos te worden.

De CO2 die we toch nog uitstoten, dat is misschien wel de grootste boosdoener met betrekking tot de opwarming van de aarde, compenseren we met een mooi project in Indonesië. Hier worden kaneelbomen geplant die CO2 opvangen. De kaneelboeren krijgen daar een jaarlijks bedrag voor, waardoor ze hun kinderen naar school kunnen sturen. En het helpt ontbossing te voorkomen. Dit is een vorm van agroforestry. Agroforestry is een samensmelting van bosbouw en landbouw. Het draagt op een actieve manier bij aan de klimaattransitie. Het zorgt er immers voor dat de aarde zo min mogelijk opwarmt. 

In een volgende blog neem ik je mee naar verre, warme landen. Daar waar onze specerijen groeien en het anders ruikt dan hier. Daar waar Verstegen actief is met plaatselijke boeren te werken aan een betere wereld voor onze kleinkinderen.

shutterstock_1501669166_kleiner.jpg
ver_illu_agroforestry_1228771240_fc_hr_kleiner.jpg
‘Hard werken aan het voorkomen dat
       de opwarming van de aarde doorzet’

Marianne van Keep

Vis Inspiratie magazine
editie 1
shutterstock_1044968581_kleiner.jpg
zonnepanalen-duurzame-energie-verstegen.jpg
marianne-van-keep_bew... (copy)
verstegen_logo_fc.png (copy)